Operation Tasty Macau (Part 1)

My odyssey to trace Macau’s culinary history began last year when I had the first sip of galao – a traditional Portuguese coffee with milk –  in a café of Lisbon. Although I had been to Macau twice before, it was in Portugal then that I realized the physical link between Macau, its unique culinary treasures, and the rest of the world. | ว่าไปแล้ว ความอยากที่จะรู้เรื่องราวของอาหารมาเก๊าของดิฉันก็เริ่มต้นขึ้นจากกาแฟใส่นมของโปรตุเกส ที่เรียกว่า “กาลาว” ที่ได้ทานที่ร้านกาแฟเล็กๆ ลิสบอนเมื่อปีก่อน แม้ว่าจะเคยไปมาเก๊ามาแล้วบ้างก่อนหน้านี้ แต่ดิฉันก็เพิ่งได้เห็นจะจะว่าอาหารของมาเก๊า เกี่ยวข้องกับโปรตุเกสอย่างไร ก็คราวนี้

Galao – A traditional Portuguese coffee with milk – in Macau

From a sleepy fisherman’s village, Macau appeared on the global map when it was taken by the Portuguese in exchange for a protection from pirates. That was about 500 years back and Macau became the first Far-Eastern land of the Western colonization, in the time that it was said that the world was divided into two – one for Portugal and another for Spain. |  เมื่อประมาณ 500 ปีที่แล้ว มาเก๊าเป็นเมืองชาวประมงเล็กๆ แต่เมื่อนักเดินเรือชาวโปรตุเกสเดินทางมาถึงและสามารถตกลงกับรัฐบาลจีนได้เรื่องอาณานิคม มาเก๊าก็กลายเป็นเมืองขึ้นของโปรตุเกส และเป็นพื้นดินในเอเชียแห่งแรกในโลกที่เป็นอาณานิคมของชาติตะวันตก ที่เมื่อตอนนั้นก็มีสองชาติเท่านั้นที่ล่าอาณานิคมกันมาก หนึ่งก็คือโปรตุเกส สองก็คือสเปน

A scene of Taipa Village near Cafe Tai Lei Loi Kei

Today Macau is still rich with historical diversity. Its culinary unique with eclectic ingredients the Portuguese bought from all over the world, cooked Chinese or Portuguese style, its architectures one of the best places on earth to see the trace of time. | ซึ่งก็เป็นสาเหตุว่าทำไมมาเก๊าจึงเป็นพื้นที่ๆ เต็มไปด้วยประวัติศาสตร์ที่หลากหลาย ซึ่งก็เป็นสาเหตุให้อาหารมาเก๊า เป็นหนึ่งในอาหารที่มีความน่าสนใจที่สุดในโลก นอกจากสถาปัตยกรรมสวยๆ แบบยุโรปที่มีอยู่มากที่นี่ด้วย

Interior of Cafe Tai Lei Loi Kei in Taipa, Macau

While we can say that Macau has largely 3 kinds of cuisines – Chinese, Portuguese and Macanese (the mix between the first two), it is also fair to say that there is also a lot more in between. At Café Tai Lei Loi Kei on Taipa, for example, the second generation owner Wendy Chan Kai adopts Portuguese secret bread recipe and mixes it with her own Chinese special marinades and deep fried it. Result is long daily lines of patrons from all over the world queuing for her delicious pork chop bun (MOP$20). | อาหารมาเก๊าสามารถแบ่งออกได้เป็น 3 ประเภทใหญ่ๆ ก็คือ จีน โปรตุเกส และแมกกานีส ซึ่งเป็นอาหารลูกผสมของทั้งสองชาติ ซึ่งจะว่าไปการผสมผสานอาหารนั้นไม่ได้มีชัดเจนมากจนสามารถประเภทได้เสมอ เพราะในร้านอาหารจีนที่ขายหมูทอดและบะหมี่อย่าง ต่ายเหลหล่อยก่าย ก็ยังอุตส่าห์มีขนมปังแบบโปรตุเกสขายคู่กับหมูทอด ทำเป็นแซนวิชหมูทอดที่โด่งดังไปทั่วโลก ให้คนต้องมายืนต่อคิวรอทานกันทุกวัน

The pork chop bun with milk tea – rich with homogenized milk – in the background

“These buns are Portuguese style,” says Ms. Wendy. “We still make it daily in traditional time-consuming homemade steps, including the wood-fired baking, and that’s why it is only available after 3 p.m. We can not rush it and we can only do it in limited batch per day, too.” | “ขนมปังพิเศษนี้เป็นแบบโปรตุเกส” คุณเวนดี้ เจ้าของร้านรุ่นที่สองบอกให้ฟัง “เราทำขนมปังนี้แบบโบราณ ต้องใช้เวลาพักแป้งให้หอม อบด้วยเตาถ่าน ดังนั้นจึงมีขายเฉพาะหลังบ่ายสามเป็นต้นไป”

Fish balls and squid served with spicy curry sauce

Besides, these Portuguese bun and Chinese-style deep-fried pork chop, Macau is riddled with more restaurants that serve mixed cuisines of the East and West. While local people can resort to the more abundant Chinese fare at anytime they want, the Portuguese natives make their living with their special cuisines, mostly featuring Bacalhau, or the salted cod fish as the star ingredient while other seafood such as prawns, squids and clams play supporting roles. | แต่นอกจากร้านลูกผสมแห่งนี้แล้ว มาเก๊ายังเต็มไปด้วยร้านที่ขายอาหารลูกผสมระหว่างตะวันตกและตะวันออกอีกมากมาย คนจีนที่เป็นคนท้องถิ่น แม้จะชอบทานอาหารจีนเป็นประจำ แต่ยังไงก็ยังนิยมไปทานอาหารโปรตุเกสอร่อยๆ ในมื้อพิเศษ โดยเฉพาะอาหารโปรตุเกสที่มักทำจากปลาคอดตากเกลือ (Bacalhau) และอาหารทะเลอื่นๆ อีกมากมาย

Beef Brisket

There are many excellent Portuguese restaurants in Macau, and next time I will tell you more about my favorites and new found favorites. Stay tuned. | แน่นอนค่ะว่าคราวหน้าจะเล่าให้ฟังต่อไปว่าไปทานอะไรมาบ้างที่มาเก๊า โปรดติดตามค่ะ

Café Tai Lei Loi Kei, Largo Governador, Taipa Village, Macau. T: (853) 2882 7150. Open daily 6.00 – 18.00, the buns are available from 15.00 – 17.00. www.pcbmacau.com. They also have a branch at the Venetian.

4 thoughts on “Operation Tasty Macau (Part 1)

  1. Austin, Many many thanks! I also visited Cafe Ou Mun this time. Loved it. But sadly I missed Riquexo…And what Ping…. in Portland? How do you know that I have plans to go to Oregon? Haha.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s