A Piquant Ambrosia

This tiny shophouse is called Somsong – a very good Thai restaurant that has been around for at least 25 years.

Recently, my path crossed with Austin Bush, who is updating Lonely Planet’s travel guide “Bangkok Encounter.” We discussed my favorite Thai restaurants in Bangkok and “Somsong” – this old-time Thai restaurant that serves eclectic of Thai prepared dishes, immediately came to mind. This is the place where I go whenever I am not too lazy to drive across town for a very good Thai meal, plus their unique dessert called “Khao Fang” that can not be found in any other places. | ก็พอดีว่ามีนักเขียนคนหนึ่งของ Lonely Planet มาสัมภาษณ์ดิฉันว่าชอบร้านอาหารไทยที่ไหนที่สุดในกรุงเทพ คือเขากำลังอัพเดตหนังสือ Bangkok Encounter ซึ่งเป็นเรื่องราวของกรุงเทพ และก็ทำให้ต้องนึกถึงร้าน “สมทรง” ขึ้นมาทันทีค่ะ

My favorite is Giem-Ee in tomyam broth of Sukhothai noodle. Sukhothai noodle is practically a pork-based clear noodle with long green beans. Tom yam means it is pre-seasoned with chili, limes and vinegar.

Somsong is a tiny shophouse located behind Pom Phrasumane, in the small alley leading to Wat Sangwate School. You can drive and take your chance finding a parking space here, but it is best to take a taxi. In fact, if I am, again, not too lazy, I would prefer parking my car somewhere in a parking building at Bang Lamphoo and walk from there to enjoy sightseeing the old areas of my hometown and buy some of their famous snacks home. | ร้านนี้เป็นร้านเล็กๆ ที่ค่อนข้างเก่าแก่ เปิดมาน่าจะซักกว่า 20 ปีแล้ว อยู่ในซอยวัดสังเวช ตรงท่าพระอาทิตย์ บางลำภูค่ะ

This is Somsong’s excellent Sen Lek Tom Yam Hang (rice noodle Sukhothai style, dry version).

Run by a team of husband and wife, Somsong has been around for at least 25 years, since the day that the mother of the current owner, Phi Toi, was mastering her Thai open kitchen. Phi Toi who first worked in a commercial bank later quit his day job and took on his mother’s secret recipes of Sukhothai noodles, assorted curries, spicy stir-fried and some special dishes such as rice with kapi paste, rice with namprik long reur, kanom cheen which is fermented rice vermicelli with either the available curries or their special sao-nam sauce – the thick sweet & sour coconut sauce topped with fresh chopped Sriracha sweet and sour pineapple, green chili, dried shrimps, nam pla, and a squeeze of lime. | ร้านนี้เป็นร้านแบบครอบครัว พี่ติ๋ว เจ้าของและพ่อครัวเป็นผู้ชาย ที่รับสูตรลับมาจากคุณแม่ อาหารเด็ดก็มีก๋วยเตี๋ยวสุโขทัยต้มยำที่อร่อยมาก ทั้งแบบแห้งและน้ำ ขนมจีนซาวน้ำ และบรรดาแกง ผัดเผ็ด ทั้งหลายตามสไตล์ร้านข้าวแกงไทยแบบไทยบ้านๆ

Kanom Cheen Sao Nam – A surprisingly rare dish to be found now in modern Bangkok. Thai kanom cheen is here topped with thick coconut milk, pounded dried shrimp, nam pla, chili and a good squeeze of fresh lime.

The fact that Somsong is also a favorite of many local eaters, especially those old-timers who know how to eat, makes it the place that I would recommend to any tourists, and younger Thais who wonder what Thai foods in the old days were like. This shop is open early, and you can come here during those hours for their noodles. But when day begins to roll, Phi Toi will gradually bring out from his backside kitchen one dish after another. And when noon comes, the house is brimmed with his delicious creations of the day. I particularly love his spicy stir-fry fish balls with these piquant herbs, fish ball green curry, spicy stir-fry of cat fish, spicy yam of grilled pork. His famous kanom cheen sao-nam is something not to be missed either – if you like the idea of the rice noodle with coconut milk that is. | ไปร้านนี้ทีไร รู้สึกเหมือนได้ย้อนเวลาไปสมัยที่บ้านเรายังพอมีร้านข้าวแกงทำนองนี้อยู่ทั่วไป เพราะข้าวกับแกง เป็นอาหารหลักของประเทศเรามานานมาก ร้านนี้เปิดตั้งแต่เช้า เริ่มโดยการขายก๋วยเตี๋ยวก่อน จากนั้นพี่ติ๋วก็จะค่อยๆ ทำผัด ทำแกง ทยอยออกมาจากหลังร้าน จนมีของเต็มที่ก็ประมาณเที่ยง

Somsong’s piquant stir-fry of pla grai fish ball. I love it that he puts in all the dish’s required herbs.

One drag here, though, is the huge numbers of their customers. I never went there and found the place empty and the picture above is a normal scene in front of the establishment. Sometimes you see the place slightly vacant does not mean that you will get your dishes fast because they may be busy completing their phone orders, which are always quite a lot. The best thing to do is to get there by 11am, sit tight until they come to take your orders. And you should order everything in one batch. Say, if you think you are going to eat 3 plates of kanom cheen sao-nam, 2 tom-yam noodles, one rice with their curry, and two of their kao-fang Thai sweet, just say so first time they come around to write them down. And yes, I advise you to order your desserts upfront, because it can run out by the time you finish the meal. | นอกจากที่จอดรถจะหายากมากแล้ว ร้านนี้คนก็เยอะมากตลอดทุกครั้งที่ไปทานตอนเที่ยงค่ะ แนะนำว่าให้มาถึงร้านซักประมาณ 11 โมงเช้า เมื่อได้โต๊ะก็นั่งรอสักครู่ พอเขามารับออเดอร์ ก็ให้สั่งทั้งหมดที่จะรับประทานไปเลยทีเดียว เช่น ก๋วยเตี๋ยวต้มยำ 3 ชาม ข้าวแกง ขนมจีน ข้าวฝ่าง (หน้าทุเรียนบางทีเขาก็มีข้าวเหนียวทุเรียนที่อร่อยมากๆ) ก็สั่งไปเลยทีเดียวนะคะ ก๋วยเตี๋ยวรอนานหน่อย หากหิวก็สั่งข้าวแกงมารองท้องก่อนค่ะ

Or you can opt for their super delicious kanom cheen with pla grai fish ball green curry, too.

Compared to other fancy Thai restaurants, this place is what Thai people will call “baan-baan” which just means no-frills. You may need to share the tables with other locals which will allow you a rare glimpse of life in the old day when Kao Gaeng shops littered the streets of Bangkok. | ตอนนี้อาหารไทยกำลังขึ้นหม้อ มีแต่คนให้ความสนใจ และตั้งคำถามว่าอะไรคืออาหารไทยกันแน่ ดิฉันขอมาทานร้านนี้ อันเป็นร้านหนึ่งที่ดิฉันรู้สึกขอบคุณที่พี่เขายังทำอาหารไทยแบบนี้ให้เรามีโอกาสทานกัน และราคาที่ถูกมากทำให้สามารถไปทานได้บ่อย แม้จะหมายถึงการขับรถขึ้นทางด่วนครบสามขั้น ทั้งขาไปและกลับก็ตามค่ะ ชอบมากๆ

Here is their famous Kao Fang – another very rare Thai dessert made from sorghum. Sweetened and served with a bit salty coconut milk. Way to eat it is to curb your instinct to stir, but lift the spoon up one by one with each bite containing both the sweet part of the kao fang and the coconut milk to make a perfect tasty combination. | โอ้..และนี่ก็คือข้าวฝ่าง ที่ขอแอบมีวิธีทานหน่อยนะคะ คือกรุณาอย่าคนให้กระทิและเนื้อขนมเข้ากัน แต่ให้ค่อยๆ ยกช้อนขึ้นมาทานทีละคำ ให้เนื้อข้าวฝ่างและน้ำกระทิเค็มปะแล่มอยู่ในคำเดียวกัน จะอร่อยมากค่ะ

Somsong opens daily from arund 9.00 – 16.00. But it is wise to call to check whether they are closed for personal reasons. T: 02 282 0972. ร้านนี้เปิดทุกวันนะคะ แต่หากจะให้แน่หรือบ้านไกล โทรไปเช็คก่อนดีที่สุดค่ะ

6 thoughts on “A Piquant Ambrosia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s