Ratchaburi Delight

I love it when taken on a tour by a good local. Earlier this year, we went to Ratchaburi for a work and by appointment I had a chance to meet with Phi Tiew Wasinburee Supanichviraparch, a famed artist who was kind enough to take both of us to this wonderful noodle place called Kam Seng.| เมื่อต้นปีได้ไปราชบุรีมาค่ะ ไปทำงาน แต่ก็ได้เจอกับพี่ติ้ว..อ. วศินบุรี สุพานิชวรภาชน์ ศิลปินผู้โด่งดังชาวราชบุรี ทายาท “เถ้าฮงไถ่” ซึ่งแน่นอนว่าเราต้องไปทานอาหารกลางวันกัน และร้านที่พี่ติ้วพาไปก็คือ ร้านก๋ำเช้ง ร้านบะหมี่คู่บ้านคู่เมืองจังหวัดที่อยู่ในตัวเมืองเลยค่ะ

Like any other provinces in Thailand, there was a big Chinese community in the old-time Ratchaburi. These Chinese lived in shophouses and perfected their crafts for food – especially the egg noodles – that have been the pride and joy of this small place for over 80 years. The restaurant is now run by the family’s fourth generation who recalls the strict recipes carefully passed down by her great grand fathers.   | ราชบุรีก็เหมือนจังหวัดอื่นๆ ในไทย ที่จะต้องมีชุมชนชาวจีนอาศัยอยู่เสมอ แน่นอนว่าชาวจีนโบราณเขาเก่งเรื่องค้าขาย และก็เก่งเรื่องทำอาหารจีนด้วย ร้านก๋ำเช้ง อยู่มานานกว่า 80 ปี แล้ว ปัจจุบันเหลนรุ่นที่ 4 เป็นคนทำบะหมี่ แผ่นเกี๊ยว ที่ใช้สูตรเดิมสมัยก๋งทวด.. เป็นอย่างไร อยากทานแล้วใช่ไหมคะ

They have two kinds of noodles, regular thin and hand-cut large which is only available during the weekend – and in limited amount, too. Phi Maew, the current owner, says that although the noodle and wonton recipes  remain exactly the same 8o years ago, she now enjoys the luxury of machineries she garners as the helping kneading hands. You can see here that the wontons are so delicate, they actually melt in the mouth.  | ตามเมนูก็จะเห็นว่าร้านนี้ไม่ได้ขายอะไรมากมาย และจุดเด่นก็คือเส้นบะหมี่ ที่มีสองแบบคือแบบเส้นบางธรรมดา และแบบเส้นหนาที่ตัดมือ และมีขายจำนวนจำกัดในวันเสาร์ อาทิตย์ พี่แมวผู้เป็นเจ้าของรุ่นที่สี่เล่าให้ฟังว่าได้รับสูตรผ่านการฝึกในครัวมาตั้งแต่เด็ก และปัจจุบันแม้ยังใช้สูตรบะหมี่เกี๊ยวเดิมไม่เปลี่ยน แต่ก็โชคดีกว่าก๋ง เพราะสามารถใช้เครื่องนวดแทนได้ บะหมี่ร้านนี้หอม เหนียว และเกี๊ยวแผ่นบางละลายในปาก

And this is their famous “dry” wonton noodle  with all kinds of assorted porks. I particularly love their “sweetened pork” which is made, of course, from Phi Maew’s secret recipe that involves a special marinade and slow roasting. | นี่คือหน้าตาของบะหมี่เกี๊ยวแห้งค่ะ สั่งแบบพี่ติ้วคือใส่ทุกอย่าง มีหมูสับ หมูแดง และหมูหวาน ที่อร่อยมาก คือเป็นหมูที่นำไปหมักสูตรลับและย่างเตาถ่านค่ะ

And there is their famous “tom-yum” wonton noodle. You can see that again they have their version of tom-yum which includes nam prik paw (Thai roasted chili paste). I love the soup of this place. If you are not a fan of nam prik paw, I reckon you can order a clear soup as an option. They use pork-based soup and as far as I know, this is another good and rare place that depends more on their skills than on MSG. | นี่คือหน้าตาบะหมี่ต้มยำค่ะ เขาใช้น้ำพริกเผาปรุงรส หน้าตาก็เป็นเช่นนี้ หากใครไม่ชอบก็สามารถสั่งบะหมี่เกี๊ยวน้ำธรรมดาก็ได้ จะได้ลองทานน้ำซุปที่ว่าไม่มีผงชูรสด้วยค่ะ

And at this old-time noodle shop, one thing you would see is the special cooking station with drawers where they keep their noodles and wonton sheets fresh all day from the outside elements. | ในร้านบะหมี่ที่เก่าแก่เช่นนี้ สิ่งหนึ่งที่จะต้องเห็นก็คือโต๊ะที่มีลิ้นชักไว้สำหรับเก็บเส้นบะหมี่และแผ่นเกี๊ยว ไม่ให้ถูกลมค่ะ แบบนี้ร้านใหม่ ไม่ต้องมีก็เพราะสั่งบะหมี่มาสำเร็จในถุงไงคะ

And here is the up-close temptation of their homemade egg noodles – a rare delicacy only to be found in provinces outside Bangkok. If you are making a trip to Ratchaburi, please take note that they also have the special “large” egg noodles on weekend. And if you are already there, give yourself a chance to visit the nearby exquisite Tao Hong Tai d Kunst Gallery, too.| นี่คือหน้าตาบะหมี่ทำเองที่หาทานได้ยากมากแล้วในปัจจุบัน ราชบุรีอยู่ห่างจากกรุงเทพประมาณ 150 กิโลเมตร ว่าไปนอกจากทานบะหมี่แล้วก็ยังมีหอศิลป์ร่วมสมัย Tao Hong Tai d Kunst ที่สร้างโดยการบูรณะตึกเก่าที่สวยมากๆ ให้เป็นหอศิลป์เก๋ๆ ริมน้ำ อย่าได้พลาดค่ะ สามารถอ่านเรื่องของหอศิลป์แห่งนี้ได้ทั้งทาง Facebook และข่าวนี้ค่ะ

Kam Seng Noodle Restaurant – Daily, T: 032-323-278.

2 thoughts on “Ratchaburi Delight

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s