Wok’s Work

Leng Kee’s on Chula 46

ก็เป็นที่รู้กันว่าตลาดสามย่านเก่าถูกรื้อทิ้งไปแล้ว พร้อมๆ กับร้านค้าเก่าแก่รอบๆ ที่เคยสถิตย์อยู่ตรงนั้นมานานหลายสิบปี เมื่อวันก่อนไปเดินเล่นรับประทาน ก็เห็นว่ามีนักรักสามย่านอีกมากมายที่ยังชอบมาหาของกินที่นี่ โดยเฉพาะร้านเล้งกี่ที่ดิฉันว่าเป็นต้นตำรับของคำว่า slow food ของแท้และดั้งเดิม | Samyan market has always been a synonym for some delicious simple Chinese meals, notably noodles, stir-fried noodles at Leng Kee’s on Chula 46.

Their opening times and ordering protocol
แต่นี่ไม่ใช่ร้านราดหน้าธรรมดาสามัญ เพราะเจ้าของมาปรุงให้ทานเอง (อีกแล้ว ชอบค่ะชอบ ไม่นิยม expat)  ผัดราดหน้าทีละจาน ด้วยกระทะที่ล้างทีละใบ หนึ่งใบต่อหนึ่งจาน พิถีพิถันอย่างนี้จะให้เร็วมากก็ไม่ได้ แต่รับรองว่าคุณพี่เขายืนผัดแบบนอนสต็อปตั้งแต่ดิฉันเข้าไปนั่ง เพราะคนโทรมาสั่งกันตั้งแต่เช้า แต่ร้านจะเปิดให้เข้าไปนั่งทานสองช่วงเท่านั้นคือมื้อเช้า 11.30 – 14.30 และมื้อเย็น 1700 – 20.30น. | But this is no ordinary rad na (stir-fried noodle with thick gravy) place because the owner/chef carefully stir-fries each and every dish with newly washed wok and that’s why we all need to wait quite a bit for our turn. There’re lunch and dinner hours, too, from 11.00-14.30 and 17.00-20.30.

Their pile of clean woks, ready to be used for each and every dish

นี่คือกระทะของร้านนี้ตั้งซ้อนกันอยู่นับสิบ ล้างสะอาดเอี่ยมแล้วพร้อมใช้ สังเกตุเห็นหม้อน้ำซุปที่อยู่ด้านหลังหรือเปล่า ทุกอย่างอยู่ใกล้ตัวคนผัด รวมทั้งผู้ช่วยที่คอยล้างกระทะให้ทุกๆ ใบและเปลี่ยนกระทะใหม่ให้เมื่อคุณพี่เขาผัดแต่ละจานเสร็จ | The stir-fry station is next to the wok-washing station. The chef who stir-fries will hand over the used wok to her assistant who would systematically replace on the stove a cleaned wok for the work of the next dish. This is truly such a labour of love.

Chinese deep-fried hoy chor or pork/crab meat dumplings in tofu skin

เราสั่งหอยจ๊อมาทานก่อน หอยจ๊อที่นี่เป็นเนื้อหมูเีสียส่วนมาก แต่รสชาติดีเพราะเนื้อนุ่ม (มีมัน) และทอดได้นุ่มเบาไม่กรอบแข็ง เนื้อหมูก็หอมพริกไทยปรุงรสกำลังดี รับประทานกับน้ำจิ้มบ๊วย | Here are their hoy chor or deep-fried minced pork and crab meat dumplings in crisp and thin tofu skin. These dumplings are heavy on the pork meat (so do not expect crab meat), fragrant with peper. Each was crispy, tender and delicious.

Crispy egg noodle rad na with pork

หากชอบบะหมี่กรอบ แนะนำให้มาลองทานเลยค่ะ เพราะเขาทอดบะหมี่ได้กรอบนอกนุ่มใน หอมอย่างมากๆ น้ำราดหน้าก็กลมกล่อม เนียนๆ หมูหมักนุ่มแต่ไม่รสจัดมากเหมือนที่นิยมกันสมัยนี้นะคะ รสออกโบราณๆ หน่อยแต่อร่อยมาก ถูกใจค่ะ | Here is the crispy egg noodle rad na with pork. Instead of deep-frying the noodle to the ultimate hard-shell crispiness, they crisped up only the outer layer and left the noodle inside juicily firm, fresh and aromatic.

Stir-fried shrimp suki

ดิฉันเป็นคนชอบรับประทานสุกี้ทุกชนิดอย่างมาก และสุกี้แห้งกุ้งของร้านนี้ก็แสนจะอร่อย นุ่ม หอม กำลังดี และชอบมากที่กุ้งเขาเป็นกุ้งทะเลเนื้อกรอบชุ่มนุ่ม (ลองนึกถึงกุ้งเลี้ยงที่เนื้อด้านๆ แน่นๆดูนะคะ) วุ้นเส้นก็นุ่ม ไม่เละ ไม่มันเยิ้ม และรสชาติดีหอมเต้าหู้ยี้แบบไม่ต้องใส่น้ำจิ้มเพิ่ม | As a big fan of suki dish, this stir-fried shrimp suki is just my favorite. They use fresh and juicy sea shrimps which are tender and crisp, unlike the dense, dry and much tougher and more ubiquitous farmed shrimps.

(Real) river prawn sen yai rad na *****

แต่จานนี้อย่างเด็ด หนึ่งเป็นเพราะเส้นใหญ่เขาผัดได้นุ่มและหอมกระทะมากๆ ดิฉันตักเส้นทานก่อน แล้วคือแบบว่า โอ้โห เข้าใจแล้วว่าราดหน้าของอร่อยที่เขาบอกว่าต้องอยู่ที่เส้นว่าผัดได้เรี่ยมแค่ไหนมันคือเช่นนี้นี่เอง เส้นใหญ่เขาไม่ได้ทอดให้เกรียมกับกระทะจนเหนียวและแข็ง หรือใส่ซีอิ้วดำจนไม่ได้รสชาติเส้น แต่มันคือความหอมของเส้นที่ถูกผัดด้วยไฟแรงๆ จนมีกลิ่นกระทะติดอยู่ ในขณะที่ทุกคำนุ่มๆๆๆๆ แล้วโปรดสังเกตุว่ามันกุ้งลอยละล่องอยู่ในน้ำราดหน้าเป็นเส้นๆ สีแดง ไม่แปลกใจจริงๆ ว่าทำไมคนมาร้านนี้จะต้องสั่งราดหน้าทุกโต๊ะ (มีราดหน้าหมู เนื้อด้วยค่ะ) | This is their ‘star’ dish of river prawn rad na. Although the prawn looks impressive, their perfectly stir-fried noodle is even better. The flat rice noodle in this case is stir-fried with such a skill that it renders the mastered aromas of the fire and the steel wok. You might came across ‘fried’ noodle that was hard and tough or some noodle that was sadly overridden by the black soy sauce, so this is a place to try what a real thing is.

Ordering protocol – make it all in one batch or wait another round

ท่าทางร้านนี้อาจมีคนเคยบ่นหรือเปล่าว่าทำอาหารช้า เลยมีการติดป้ายบอกไว้ว่า “อาหารทุกอย่างต้องรอคอย” “ไม่รับจองอาหารที่จะทานในร้านทางโทรศัพท์” “สั่งมากกว่า 20 ห่อขึ้นไปต้องโทรมา 1 วันล่วงหน้า” และหากจะสั่งก็แนะนำให้สั่งทุกอย่างเลยในคราวเดียว กินไปครึ่งจานแล้วจะมาสั่งเพิ่มอีกจานก็จะต้องรอคิวกันใหม่อีกรอบ ดังนั้นถ้าจะให้ดี หากอยากจะซื้อกลับมาทาน สามารถโทรไปสั่งได้ตั้งแต่ 8 โมงเช้า แล้วทางร้านจะบอกว่าให้มารับได้ซักประมาณกี่โมง หรือหากอยากไปนั่งทานที่ร้าน ก็ไปเลยค่ะ 11.30 น. แล้วสั่งหอยจ๊อมาทานรองท้องก่อน เพราะเขาทอดหลังร้าน ไม่นานมาก หรือหากไปไม่ทัน 11.30 น. ก็นี่เลยทำแบบดิฉัน แวะไปทานอะไรรองท้องร้านอื่นก่อน หาซื้อหนังสือแล้วค่อยกลับมานัางรอก็ได้ ชิลๆ แบบ slow food กัยซักครั้งจะเป็นไรไป | There are some ordering tips here. You may notice there’re signs saying that waiting is part of their delicacy. So wait you will and make sure you order whatever you want to eat in one single batch. Otherwise you will need to wait for another big round for your second serving. You can call them and order your noodles to-go from 8am and they will tell you about what time you should come around to pick up your meal. The best thing to do is to be there by 11.30am, order and wait. Hoy chor was fried in their back kitchen, hence faster, and you can order a plate to relieve your hunger, too. Or, if you can not make it by 11.30am, just take it easy. Go have something else nearby to eat and come back with a novel or magazine.

เล้งกี่ราดหน้าฮ่องกง จุฬาซอย 46 ปิดวันอาทิตย์ | Leng Kee, Chula Soi 46. Open Mon-Fri 11.30-14.30, 17.00-20.30. Sat: 11.30-15.00. Closed Sundays. T: 086 773 4561, 086 992 1231. Ordering more than 20 packs need to be made at least 1 day in advance.  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s