Small and Awesome

Deep-fried Japanese tofu with lemongrass tangy sauce, Bt125

หากใครอยากเปลี่ยนบรรยากาศของการกินเจ จากร้านที่ปักธงเหลืองเป็นแถวๆ มาเป็นร้านเก๋ๆ เพื่อรับประทานอาหารที่ปราศจากเนื้อสัตว์และรสชาติอร่อย รสจัด ทำให้ไม่โหย แถมยังรู้สึกสุขภาพดีเพราะวัตถุดิบที่เลือกสรรมาอย่างดี ไม่มีสารเคมี ไม่มีจีเอ็มโอ รวมทั้งขนมก็แสนจะอร่อยล้ำ ก็ขอนำเสนอร้านอโณทัยค่ะ | Timely, but not exclusively limited to this J festival, Anotai restaurant near Rama 9 hospital is where you can ALWAYS find incredibly delicious meatless fares cooked up by a beautiful chef whose main concern is to give her customers chemical-free, GMO-free ingredients in all dishes, without, of course, sacrificing the tastes.

Tender and tasty spring rolls with tamarind tangy and creamy sesame sauces

เมนูร้านนี้มีหนึ่งแผ่น สองหน้า โดยปกติอาหารของร้านอโณทัยจะเป็นมังสวิรัติเสียส่วนมาก คือมีหอมมีกระเทียม มีไข่ มีชีส แต่ไม่มีเนื้อ แต่ในเทศกาลเจ ก็มีการปรับเมนูให้เป็นเจ พริกแกงทุกชนิดเปลี่ยนเป็นเจ พร้อมมีอาหารหวานเจสุดพิเศษคือ “ช็อกโกแลตคัพเค้ก หน้าครีมนมถั่วเหลือง” และซอเบต์ผลไม้ (เจแน่ๆ) ให้ทานชุ่มคอชื่นใจได้รสชาติผลไม้แท้ๆ ไม่มีสารปรุงแต่งอีก 9 รส | Normally, Anotai is all about meatless fares with plenty and freely use of aromatic ingredients such as onions and garlic and things like eggs and dairy products that need to be skipped to make perfect J meals. But for this J season, the restaurant adapts most of their dishes to comply with the J rules; all curry pastes have been changed and earned nods of approvals from all J gurus to be both edible and delicious. They even create one special J dessert of ‘Chocolate cupcake with soy cream‘ in addition to their J-ready natural fruit sorbets, available in 9 fabulous flavours.

Crunchy tempes made from soy beans

มาที่นี่ก็ควรที่จะสั่งอาหารเรียกน้ำย่อยมาทานเล่นก่อน นำเสนออย่างมากก็คือสามอย่างที่เห็น เต้าหู้ญี่ปุ่นทอดราดน้ำยำตะไคร้ ที่หอมๆ เผ็ดแซ่บ ไม่ทำให้ใครนึกถึงเนื้อสัตว์แน่ๆ ปอเปี๊ยะสดอาหารหลักที่อร่อยสดชื่นแบบไม่ต้องบรรยาย และเทมเป้ที่ทำจากถั่วเหลืองหมักบด เปรี้ยวๆ เค็มๆ กรอบๆ เคี้ยวสนุกสุดๆ | The above three are our favorite appetizers. You only need one if there’re just two of you. But for a party of may be 4-6, consider ordering them all. The most interesting is that Anotai does not go easy on flavouring her meatless dishes. The spicy sauce of the first dish was powerful with elaborated layers of Thai herbs that go so well with the blandness of tofu. This is real creativity and care that I always appreciate in someone who opens a restaurant.  

‘Laotian’ somtam with organic salted eggs. Super!

จานนี้เป็นจานโปรดของข้าพเจ้า ซึ่งไม่เจเพราะว่ามีไข่เค็ม ส้มตำลาวที่เคยต้องพึ่งพาปลาร้า ก็มาแบบคอพเวอร์ใหม่เวอร์ชั่นออแกนิคใสๆ แต่รสจัดอร่อยด้วยถั่วเน่าของชาวเหนือ ทานแล้วรู้ซึ้งถึงความสะอาดด้วยผักและดอกไม้สดเคียงที่เก็บมาจากไร่ปลูกรักของทางร้าน | This is my all time favorite dish at Anotai’s – somtam lao! Usually distinct with the flavour of pla ra, Anotai amazingly adapts this dish with Thai Northern staple of ‘fermented bean’ smashed up with her organic salted duck eggs.

Stir-fried rice vermicelli with grilled chili paste

แล้วหากใครคิดว่าอาหารมังสวิรัติต้องจืดๆ น่าเบื่อๆ ขอให้ลองจานนี้เลยค่ะ เส้นหมี่ผัดน้ำพริกเผา ปรุงด้วยน้ำพริกเผาสูตรคุณอโณทัยอีกเช่นเคย จานนี้เผ็ด เปรี้ยว รสจัดถึงใจ ไม่มีเนื้อก็อร่อยได้จริงๆ | Spices and blistering flavours go on with this dish of tangy rice vermicelli. This is a real fiery beauty that proves perfectly that meatless fare can be all that to your palate.

Spaghetti egg plant and mozzarella sauce

หรือหากไม่อยากจะทานของรสจัด กลัวกระเพาะสะเทือนเมื่อต้องกลับไปกินจับฉ่าย แนะนำให้ลองสปาเก็ตตี้ซอสมะเขือยาวจานนี้ มีชีสนะคะจานนี้ ดังนั้นอาจไม่เหมาะกับเทศกาลเจ เพราะทานแล้วหลุดเจแน่นอน แต่จานนี้มีขายตลอดปีค่ะ | Or you can always take it easy with this marvelous spaghetti with egg plants and mozzarella sauce. Ok, there’s a cheese in this and if you are on a strict J diet this season, just skip it and come back next time because this dish is available all year round.

Yam corn naem with crispy vermicelli

จะบอกว่านอกจากรสชาติที่อร่อยมากมายแล้ว ร้านอโณทัยยังเป็นร้านที่ให้อาหารตาแก่คนมาทานอาหารด้วย อาหารที่นี่จัดสวยงามทุกอย่าง ผสมผสานสีสันของเครื่องปรงจากธรรมชาติ ทั้งผักหน้าตาแปลกๆ และผักบ้านๆ และดอกไม้สีสวยๆ ปลอดสารพิษให้คนทานรู้สึกอร่อยแบบสุนทรีย์ ที่ดีคือว่าร้านนี้เป็นแบบนี้ทุ๊กกวัน ไม่มีเทศกาล ว่าไปเราก็เลือกที่จะงดเนื้อสัตว์ได้ทุกเมื่อ แต่ยังทานอาหารอร่อยได้อยู่ แบบไม่ต้องรอเทศกาลไงคะ |  Delish dishes aside, Anotai is also about styles. Look at all her food that is artistically put together and you know this is not only a dive for good food, but a tasty and tasteful haven for those looking for a wonderful meatless meal, in and out of J days.

Coconut sorbet and vanilla dunked in espresso

ร้านอโณทัย เปิดทุกวัน (ปิดพุธ) 10-9.30 โทร 02-641-5366-70. | Anotai is open daily (except Weds) 10-9.30. T: 02-641-5366-70.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s