A Grown-Up Romance

Make this Valentine’s Day Pink and Sparkling

วาเลนไทน์ของคุณเป็นแบบไหนคะ เป็นแบบมีดอกไม้ช่อโตแอบด้านหลัง แบบสติกเกอร์รูปหัวใจแปะเต็มปกเสื้อ แบบช็อกโกแลตกล่องโตๆ อมยิ้มสีแดง หรือแบบอาหารมื้อพิเศษใต้แสงเทียนกับแชมเปญสีชมพู ของ Moet & Chandon ที่เขากำลังมีโปรโมชั่นพิเศษกับร้านอาหารอิตาเลียน-ฝรั่งเศส The Bar & The Restaurant ในซอยสุขุมวิท 24 | What is the memory of your Valentine’s Day? Be it a big red rose bouquet hidden at the back of your valentine? Or is it the heart-shaped stickers on your high-school uniform collars? Or, if you are a grown-up with desire for a palatable gift, why not make it to The Bar & The Restaurant on Sukhumvit 24 where they have a five-course meal with Moet & Chandon Rose Imperial promotion?

Their house-baked herbal rolls – so good I couldn’t stop

เคยเขียนถึงร้านนี้แล้วครั้งหนึ่ง ตอนได้ไปทาน Chef’s Table ของพ่อครัวชาวฝรั่งเศสที่เป็นเจ้าของร้านร่วมกับหุ้นส่วนชาวไทยหลายท่าน รวมทั้งคุณเกริกพล มัสยวานิช ที่ติดใจฝีมือทำอาหารของเชฟโอลิวิเยร์ ดาเนียล จนต้องชวนกันมาเปิดร้าน เชฟคนนี้เริ่มต้นทำอาหารเป็นเพสตรี้ เชฟ ฝีมือทำขนมยอดเยี่ยม แล้วก็ขยายวงมาทำอาหาร มาทานที่นี่เราถึงได้สัมผัสความตั้งใจของเชฟในทุกรายละเอียด เริ่มต้นจากที่ขนมปังก้อนกลมที่เขาก็ทำเอง ใส่สมุนไพรหอมๆ ลงในเนื้อขนมปังที่นุ่มมาก ดูหน้าตาก็รู้ว่าไม่มีขายที่ไหน ทำเองจากหลังครัวเล็กๆ แห่งนี้ทั้งหมด | I have once written about The Bar and The Restaurant when I had a fabulous Chef’s Table dinner by Chef Olivier Daniel, who, hailing from France with scrupulous 5-or-even-6-star cooking experiences, showcased his detailed and meticulous cooking wonders. As a pastry chef, Daniel’s precision and strong cooking expertise makes his food creative, delicious and true to both heart and stomach. He makes almost every single thing himself, including this gratifying herbal old-style soft roll.

Fine de Claire oyster with lime foam

ห้าคอร์สของเชฟโอลิวิเยร์ เริ่มด้วยหอยนางรมสด ‘Fine de Claire’ เสิร์ฟกับโฟมรสมะนาว นี่ไม่ใช่อาหารโมเลกูล่าร์ แต่เชฟก็สรรหาความแปลกใหม่มาเพิ่มกับรสชาติที่ไม่มีอะไรใหม่มาเทียบได้อย่างหอยนางรมสดกับมะนาว | There’s nothing new with the tried-and-true fresh ‘Fine de Claire’ oyster with a good squeeze of lime or lemon. But Chef Daniel heightened the experience by using this cloudy-light lime foam to accentuate the fineness of his dish, with simple-yet-luxurious presentation of seashell plate and spoon to match.

Pan-fried foie-gras with peach sauce
จานที่สองคือฟัวกราส์จี่กระทะให้กรอบนอกนุ่มใน เสิร์ฟกับซอสพีชที่หวานซ่อนเปรี้ยว เข้ากันได้อย่างยอดเยี่ยมกับความนุ่มละมุนของตับห่าน วันก่อนที่มาทาน Chef’s Table ได้มีโอกาสคุยกับคุณเชฟ เขาบอกว่าคนไทยชอบฟัวกราส์มากกว่าคนฝรั่งเศสเสียอีก จานนี้ก็เลยคิดว่าน่าจะเกิดขึ้นเพราะคนไทยชอบ ประมาณว่าได้กินแล้วไฮโซ อะไรแบบนั้น | I am no fan of foie gras. I dread the fact that the geese were stuffed through their necks just to fatten their livers. That’s downright cruelty! I have no idea why people (especially Thais) are so crazy about this animal organ. May be eating it makes them look sophisticated (not educated) and rich (not stylish). But all in all, Chef Daniel did a wonderful job searing this small piece of foie gras; his sweet-and-tangy peach sauce complimented the smooth and silky taste of the liver. It was delicious, but I am sure I can live without it.
Canadian lobster bisque with ravioli and cauliflower mousse
จานต่อมาก็คือ ซุปลอบสเตอร์บิสก์ ด้านบนมีราวิโอลี่ไส้ล็อบสเตอร์ ด้านล่างคือครีมเนียนๆ ของดอกกะหล่ำ ให้รสชาติหอมเนียนจากทะเล เสิร์ฟอุ่นๆ เหมือนเป็นการกระตุ้นให้ตื่นก่อนรับประทานต่อค่ะ | This is Canadian lobster bisque soup with lobster ravioli and cauliflower mousse (at the bottom). It was important that you spoon from the bottom up to get a little bit of the creamy mousse along with the aromatic bisque. The ravioli was tender and delicious.
The star of this Valentine’s Day: Moet & Chandon Rose Imperial
แก้วนี้คือนางเอกของงาน – Moet & Chandon Rose Imperial ทำจากองุ่นสายพันธุ์ Chardonnay, Pinot Noir และ Pinot Meunier มีสีชมพูสดใสแวววาว ส่งประกายสีม่วงอ่อนๆ พร้อมกลิ่นที่เย้ายวนของผลเบอร์รี่แดง เช่น สตอร์เบอรรี่ ราสป์เบอร์รี่ และเรดเคอร์เร้นท์ ผสมกับกลิ่นกุหลาบ ฮอร์ธอร์น เจือเครื่องเทศอ่อนๆ ด้วยรสชาติที่หนักแน่นกลมกล่อม สัมผัสแรกให้ความสดชื่น แชมเปญขวดนี้ถึงสามารถดื่มเข้าได้กับอาหารหลายประเภท ทั้งอาหารฝรั่งและไทย (ข้าวเหนียวหมูปิ้ง ปลากระพงย่างเกลือ ไก่ทอดเกลือ หรือแม้กระทั่งยำต่างๆ ที่มีรสอ่อนๆ ไม่เผ็ดเกินไป เพราะหากเราทานของเผ็ด ลิ้นจะชา รับรสด้อยลง) | This is the star of the night. Moet & Chandon Rose Imperial that is so alluring with its lovely pink and sparkling glow. Blended from Chardonnay, Pinot Noir and Pinot Meunier, the Rose is easy to match with foods, be it Thai or Western, given that the Thai dishes are not to intense in flavours.
Creamy champagne risotto with seared sea scallop
จานนี้คือริซอตโต้ที่ทำจากแชมเปญ เสิร์ฟพร้อมกับหอยเชลล์ย่าง จานนี้ครีมมี่เนียนมาก และหอมต้นเฟนเนลที่ปรุงสุกจนนิ่มแปะอยู่ด้านบน | This is a very creamy and rich risotto made from champagne and fennel served with seared sea-scallop.

Grilled rack of lamb with rosemary and red wine reduction
จริงๆ ห้าคอร์สที่เราเลือกไม่ได้เลือกจานนี้ แต่ก็ขอสั่งมาเพื่อลองทานค่ะ ซี่โครงแกะย่างโรสแมรี่กับซอสข้นไวน์แดง ให้สังเกตดู potato gratin ที่เสิร์ฟมาด้วย คือว่าชอบมาก เพราะทำจากมันฝรั่งฝานบางเฉียบเรียงซ้อนกันสวย นำไปอบพร้อมกับครีม ออกมาเนียน อร่อยมาก คู่กับเนื้อแกะที่ย่างแบบมีกึ่งสุกกึ่งดิบ เข้ากับซอสไวน์แดง เชฟคนนี้ละเอียดมากทั้งการปรุงและเสิร์ฟดูรายละเอียดเล็กๆ น้อยๆ ที่ทำให้ที่นี่เป็นที่พิเศษสำหรับคู่รักวาเลนไทน์ค่ะ | Our five-course meal should have ended at the above risotto, but I wanted to try this so seductive dish, hence this grilled rack of lamb with rosemary and red wine reduction. The medium-rare lamb was just fantastic with the sauce and ultra-creamy and delicate potato gratin made from paper thin slices of potato baked until creamy and subtly delicious. Chef Daniel is very high in details and I am impressed by all his meticulous attentions on the plate that started way back in his small open kitchen.
จานสุดท้ายก็เป็นของหวาน จะมีอะไรดีสำหรับวาเลนไทน์ไปมากกว่ามูสช็อกโกแลตและแมดเดอลีนเคลือบช็อกโกแลตจานนี้ อันนี้เชฟโอลิวิเยร์ก็ทำเองนะคะ อร่อยมาก | What would be better to end this romantic meal than a rich triangle of chocolate mousse and chocolate-dipped madeleine? All prepared by Chef Daniel. After all, he is a wonderful pastry chef himself.
ร้าน The Bar and The Restaurant มีโปรโมชั่นร่วมกับ Moet & Chandon สำหรับวาเลนไทน์ และทุกวันที่เป็นวันพิเศษสำหรับคุณ ลองดูเมนูและรายละเอียดเครื่องดื่มต่างๆ ได้ที่ www.thebarandtherestaurant.com โทร 082-222-7474 | The Bar and The Restaurant now has special Valentine’s Day promotion and special occasion promotions with Moet & Chandon. For more information, visit their web site at www.thebarandtherestaurant.com or call T: 082-222-747.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s