Palace of Dim Sum

Ha Cheung – steamed rice roll with shrimp

หลังจากที่ลงเรื่อง Yam Cha In Bangkok ไปแล้ว คราวนี้เลยขอแอบไปชิมติ่มซำเจ้าเก่าที่อร่อยสุดคลาสสิคมาฝากกัน มีคนชอบโทรมาถามเสมอว่าติ่มซำที่ไหนดี ส่วนตัวเคยมีประสบการณ์ที่ดีมากกับ Shang Palace เลยแนะนำไปหลายรอบ วันนี้กลับมาลองชิมอีกครั้งหลังจากไม่ได้ไปมานาน ขอบอกว่าไม่ผิดหวังเลยค่ะ อร่อยอย่างมาก และไม่แพงอีกต่างหาก | Good dim sum is always a favorite choice whenever we want to indulge or take our lunch a bit easy. Shang Palace at the Shangri-La hotel by the river, as it turns out, is as good as it is expected to be given that it has been THE place for dim sum for so many years and I am glad they manage to perfectly keep its reputation and delicious lustre.

Their famous BBQ Pork pies

ติ่มซำของห้องอาหารแชงพาเลซมีเฉพาะมื้อกลางวันนะคะ แต่มีทุกวัน จันทร์-อาทิตย์ จะทานเป็น a la carte ก็ได้หากว่าทานไม่เยอะ หรือหากอยากลองทานทุกอย่าง แนะนำให้ทาน all you can eat คนละ 888++ เมนูติ่มซำของทั้งสองชนิดเหมือนกันแทบทุกอย่าง เว้นแต่ไม่มีพายหมูแดง และเปาะเป๊ยะกุ้ยหลินเท่านั้น แต่หากอยากทานก็สั่งมาได้เลยจานละ 80-90 บาทค่ะ | Dim sum at Shang Palace is available for lunch every day. You can opt for their a la carte menu or their all-you-can-eat promotion at Bt888++ per person. The menu for both ways are pretty much similar, except for their famous BBQ pork pies and crispy fried shrimp and sesame rolls that are off the all-you-cal-eat menu. But you can always order for supplements, each dish is Bt80-90 which is quite reasonable.

Melt-In-The-Mouth Taro Fritter

อย่างหนึ่งที่ควรทำมากเมื่อมาทานติ่มซำคือมากันหลายๆ คนหน่อย เพราะจะได้แบ่งกันทางหลายๆ อย่าง เราสามคนมองหน้ากันเพราะว่าของที่อยากจะทานมันมากเกินกำลัง เลยตกลงสั่งกันแต่ของเด็ดของที่นี่ ตามรูปทั้งหมดนี้ค่ะ | The best way to savour dim sum is to come in a big group so you can each share a bite of everything. Three of us knew at the first glance at the restaurant’s extensive menu that we could never ever be able to manage all we wanted to eat, hence some selective items we knew for sure this place is famous for.

Pan-fried raddish cake with housemade XO sauce

พ่อครัวของที่นี่ชื่อพี่แจ็กกี้ ชาน (Chef Jacky Chan) เป็นชาวฮ่องกงที่ถูกอิมพอร์ตมาเมืองไทยนานหลายปีแล้ว เขาเป็นเชฟที่ก่อตั้งห้องอาหารจีนของโรงแรม Monarch Lee Garden (ปัจจุบันคือโรงแรม Sofitel Silom) จากนั้นก็ย้ายไปที่โรงแรมเรดิสัน ที่ตอนนั้นอาหารจีนของเขาอร่อยมาก แล้วก็กลับไปโซฟิเทล สีลมอีกครั้งก่อนมาที่แชงพาเลซ เป็นอันว่ารู้กันว่าคนที่ติดใจฝีมือเชฟเฉินหลงท่านนี้โปรดมาที่นี่ได้แล้วค่ะ | Jackey Chan, the executive Chinese chef of Shang Palace, is not a novice in the kitchen nor in Thailand. I learned that he was a founding chef at the famous Chinese restaurant at the then Monarch Lee Garden hotel (nor Sofitel Silom), then he joined Radisson Hotel (now Golden Tulip), making their Chinese restaurant one fine one, and moved back to where he began at Sofitel Silom before joining Shangri-La about two or three years ago.

One plump seafood wonton soup

ครัวติ่มซำฮ่องกงมักมีทั้งติ่มซำให้เลือกมากมายจนตาลาย พร้อมกับซุป โจ๊ก ก๋วยเตี๋ยวผัด และของย่าง ที่แชงพาเลซนี่มีครบถ้วนทุกอย่าง เราสั่งซุปเกี๊ยวทะเลมาทาน ซุปก้อนใหญ่มากเคียงคู่กับเยื่อใผ่ น้ำซุปหอมหวานละเมียดสมกับเป็นฝีมือพ่อครัวฮ่องกง | Dim sum is always served along with other items, such as soups, congee, BBQ meats (such as duck, pork, chicken and pork ribs). At Shang Palace, you can choose from numerous numbers. Their congee selections include beef, preserved egg and shredded pork (my favorite), chicken and fish fillet. Or you can opt for braised duck, below, which is quite unusual for a dim sum meal, but still good anyway.

Braised duck

จริงๆ อาหารที่อยากทานอีกมีเยอะมากมาย แต่ทานไม่ไหว คงต้องไปอีกหลายๆ ครั้งจริงๆ เพราะของเขาดี ไม่แพง ถูกจาย เช่น บะหมี่ผัดซีอิ้ว ข้าวห่อใบบัว บะหมี่เนื้อน้ำข้น ซี่โครงหมูอบน้ำผึ้ง แล้วนี่ยังไม่รวมของเบสิกๆ ที่ทานกันเป็นประจำแต่ไม่ได้สั่งอีกมากมายเช่น ซาลาเปาหมูแดง ฮ๊าเก๋า ขนมจีบ โอ้ๆ จริงๆ กุ้ยช่ายทอด ห่ามสุ่ยก็อก หรือแป้งข้าวเหนียวไส้หมูที่กรอบนุ่มในก็อร่อยมาก มาอย่าลืมทานนะคะ | We missed a lot of food featured in the menu because we just didn’t have any space left. For example, just to tease your appetite, there are my favorite rice noodle with slice pork or beef, honey BBQ ribs, beef stew egg noodle, and siew mai, ha gaw and a lot more. Oh… and do not forget to try their crispy fried chive pastries and glutinous pork puff. They are really really good!

Mango Pudding

ติ่มซำ a la carte ที่นี่เริ่มต้นที่เข่งละ 85 บาท ซึ่งหากว่าออนไดเอ็ต แนะนำให้สั่งเป็นเข่งน่าจะดีกว่า แต่คราวหน้าจะกลับไปใหม่ ไปลองที่ยังไม่ได้ชิม ตอนนี้ทางโรงแรมมีโปรโมชั่นที่สร้างสรรค์มากคือ มาฉลองวันเกิดที่ห้องอาหารไหนก็ได้ จะได้รับส่วนลดเท่ากับจำนวนอายุ เช่น หากพาป๋าหรือแม่ที่มีอายุอืม..70-80 กว่าปีไปทานวันเกิด คุณก็จะได้รับส่วนลด 70-80 กว่าเปอร์เซ็นต์ไปเลยทั้งโต๊ะ เห็นว่ามีแล้วนะคะคนที่มาฉลองวันเกิดอายุ 91 ปี และทางโรงแรมรออยู่คนที่อายุครบ 100 ปีค่ะ ^^ | Their a la carte dim sum selections start at Bt85/plate which I reckon as being very very reasonable. They are also having an incredible birthday promotion that it gives the whole party a discount equal to the years of the birthday person. Say you are celebrating a birthday for your father or mother, you will immediately receive a discount in percentage equal to his or her age.

Sesame dumplings

Shang Palace is open daily from 11.30-14.30 and 18.30-22.30. For reservation or additional information, call T: 02-236-7777. If the gas price deters you from driving, take BTS to Saphan Taksin Station, take Exit 1 and walk right up to their Krungthep Wing which has an air-conditioned connecting corridor to Shang Palace.  จะบอกว่าขึ้น BTS ไปก็ได้ค่ะ สะดวกมากที่สุด ลงสถานีสะพานตากสิน ออกทางออกที่ 1 จะเจอกับทางเข้าโรงแรมเลย ขึ้นลิฟต์มาชั้น 3 และเดินทางเดินเย็นๆ มาถึงหน้าห้องอาหารเลย ไม่ต้องเสียค่าน้ำมัน

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s