Lamduan Cookies

Lamduan cookies, a type of Thai cookies, should give you a clear reminiscence of the real lamduan (white cheesewood) blooms with their three rounded and slightly pointed cream-to-yellowish-coloured petals. Usually made from flour, vegetable oil, confectioners sugar and some sea salt (or in some older recipes, also an amount of lard), lamduan cookies go extremely well with chill drinks while you enjoy a good screening of home theatre. | ขนมกลีบลำดวนได้ชื่อมาจากดอกลำดวนที่มีสามกลีบสีครีมเหลืองอ่อน ลำดวนเป็นต้นไม้โบราณและด้วยความที่ดอกมีลักษณะแข็งแรงและหอมเย็น จึงนิยมปลูกในสวนเพื่อความร่มเย็นและกลิ่นหอม ขนมกลีบลำดวนทำจากแป้งสาลี น้ำตาลไอซิ่ง น้ำมันพืชและเกลือ ในสูตรโบราณเคยใช้น้ำมันหมูลงไปผสมเพื่อความหอมด้วย

Although sounding simple, lamduan cookies need a careful assembly. Too much oil in the flour and it becomes unmanageable when shaping it into small balls. Too little oil then a too crumbling flour to make into any shape at all. | แม้ดูส่วนผสมขนมนี้น่าจะดูทำไม่ยาก แต่คนทำมักบ่นว่าการใส่น้ำมันให้พอเหมาะนั้นเป็นเรื่องต้องใช้ความพยายาม หากใส่น้ำมันในแป้งมากไป แป้งก็จะแฉะ ปั้นไม่ได้ อบแล้วเหนียวทานแล้วติดฟัน แต่หากใส่น้ำมันน้อยไปก็จะปั้นไม่เป็นรูป ลำบากอีก

I like lamduan cookies when baked light and crisp, with a hint of perfume from Thai-style perfume candle. I like the cookies to be small and delicate and do not stick to my teeth (result of too much oil in the flour) when I enjoy them.| ดิฉันได้ทานขนมกลีบลำดวนที่อร่อยมากเจ้าหนึ่ง เบา กรอบ หอมควันเทียน และดอกเล็กน่ารักเป็นที่สุด กลีบลำดวนเจ้านี้ทานแล้วไม่ติดฟัน เพราะเขาใส่น้ำมันได้พอดี อบแล้วกรอบอร่อย ทานแล้วแบบว่าหยุดไม่ได้

Above are lamduan cookies from my favorite place. Yui and her mother make them regularly for friends and for friends of friends who order them for friends. Yui’s technique is patience and nimble hands and you will love them as much as I do when you tried them. |

Above is the real lamduan flower. An old-time perennial tree, lamduan flowers are slightly perfumed and they are featured in many historic Thai literature as the flowers of permanent goodness after their strong petals. | ก็เลยนำรูปของดอกกลีบลำดวนของจริงมาฝากกันค่ะ จะเห็นว่ากลีบลำดวนมีสามกลีบ วิธีปั้นก็คือปั้นแป้งเป็นกลมๆ แล้วหั่นสี่ นำสามซีกมาชนต่อกันให้เหมือนดอกไม้ แล้วปั้นอีกซีกหนึ่งให้เป็นเกสร (จริงๆ เป็นกลีบบน) ตรงกลาง แล้วนำไปอบ อบสุกแล้วจึงค่อยๆ นำมาเรียงลงโถ เพื่ออบควันเทียนเป็นอันเสร็จ

Yui’s lamduan cookies are Bt70 a small bag, Bt130 a small and Bt250 a large box. T: 081-644-3597. | หรือหากต้องการทานของอร่อย ลองโทรไปสั่งได้ที่คุณยุ้ยนะคะ ถุงเล็ก 70 บาท กล่องเล็ก 130 บาท และกล่องใหญ่ 250 บาทค่ะ โทร. 081-644-3597

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s