An Anatomy of Thai Food – Sticky Rice + Durian

IMG_5375 copy
SUBSCRIBE TO OUR YOUTUBE CHANNEL
This is an acquired taste, an equally popular and peculiar one. Hailed as the Queen of Thai fruits, durian is a ubiquitous summer fruit in Thailand. We have durian all over the country (except, perhaps, for the north). Each area differs in their durian species. But the most coveted, most popular ones are perhaps the one that have almost been extinct. It is called ‘kan yao‘ and ‘durian muang non‘ both once abundant at the rich Chaophraya basins of Nonthaburi are, now encroached and developed to become yet another city.

At the beginning of durian season, which usually starts sometimes around this time until perhaps late June, we consume the fruit fresh. Most of my durian encounters happen at the back of the roaming durian trucks that frequent our community. The most appealing version of my durian moments is when the fruit is chopped, cracked and parted with practiced manners, clove after clove, and gently put on waxed paper and into a box, wrapped and ready for me to take home. I love my fresh durian chilled with its heady aroma fuming the entire refrigerator. Some people may puke at this imaginary smell, but for me, it is the real smell of summer.

But then when we come into the season and durians become too abundant to cope, we use the flesh more liberally. The mature meat of durian is then turned into many other desserts. One of those desserts is durian in coconut milk served with sticky rice that I also very much love.

The sticky rice that beds this dessert is similar to the one you eat with fresh sweet mango and coconut cream, meaning the sticky rice that is cooked to its tender and plump perfection with coconut milk and palm sugar. The durian flesh that has at this point been soft and mushy is gently mixed with coconut milk, sweetened with palm sugar and a bit of salt to balance the taste. This dish is best served warmed, or lukewarm. But I do not mind having my coconut milk + durian chilled first just to cool down the overall temperature of the dish.

I guess this is one thing that we can make at home, given that you can buy a good portion of the sticky rice somewhere. This dessert is not for everyone. As I aforementioned. An acquired taste. A great one for a Thai summer.

SUBSCRIBE TO OUR YOUTUBE CHANNEL.

cropped-polar-b-logo-for-web.jpg

COPYRIGHT

ALL CONTENTS APPEARING ON THE SITES OF WWW.OHSIRIN.COM AND WWW.OHHAPPYBEAR.COM ARE ORIGINAL AND ALSO COPYRIGHTED. ANY UNAUTHORIZED COPYING OR REPUBLISHING OF THE TEXT AND IMAGES WITHOUT PERMISSION WILL BE LAWFULLY PROSECUTED.

FOR ENQUIRIES, PLEASE EMAIL: ohhappybear@gmail.com

เนื้อหาและภาพประกอบทั้งหมด รวมทั้งโลโก้ในหนังสือและเว็ปไซต์หรือบล็อกแห่งนี้ เป็นลิขสิทธิของ http://www.ohsirin.com และ http://www.ohhappybear.com แห่งประเทศไทยแต่เพียงผู้เดียว โดยการตีพิมพ์เนื้อหาในบล็อกแห่งนี้ (www.ohsirin.com และ http://www.ohhappybear.com) คือการกระทำเพื่อการใช้งานส่วนบุคคล และเพื่อประโยชน์แก่ผู้ใช้งานแต่ละท่านที่เข้ามาเยี่ยมชมบล็อกหรือเว็ปไซต์แห่งนี้เท่านั้น โดยเนื้อหาทั้งหมด รวมทั้งภาพประกอบ มีการสงวนลิขสิทธิ์ และห้ามให้ผู้อื่นผู้ใดนำเนื้อหาและภาพประกอบทั้งหมด หรือแม้กระทั่งเพียงส่วนหนึ่งส่วนใดที่มีอยู่ในเว็ปไซต์แห่งนี้ไปจำหน่าย เผยแพร่ โฆษณา หรือตีพิมพ์ซ้ำ โดยไม่ได้รับอนุญาตเป็นลายลักษณ์อักษรจาก http://www.ohsirin.com และ http://www.ohhappybear.com เป็นอันขาด ทั้งนี้ ข้อมูลต่างๆ ที่เราได้รวบรวมมาตีพิมพ์ในเว็ปไซต์หรือบล็อกแห่งนี้ เป็นข้อมูลที่เราได้ทำการค้นหาและยืนยันความถูกต้องในวันที่มีการตีพิมพ์เท่านั้น โดยเราจะไม่ถือเป็นความรับผิดชอบของเราหากมีการเปลี่ยนแปลงใดๆ เกิดขึ้นในรายละเอียดของสถานที่ต่างๆ ที่ปรากฏในที่นี้ หากท่านมีข้อสงสัย หรือต้องการใช้เนื้อหาเพื่อการพาณิชย์ โปรดติดต่อเราได้ที่ ohhappybear@gmail.com


2 thoughts on “An Anatomy of Thai Food – Sticky Rice + Durian

  1. “I love my fresh durian chilled with its heady aroma fuming the entire refrigerator”…ผมชอบประโยคนี้มากเลยครับ เห็นทั้งภาพและได้ทั้งกลิ่นแห่งสรวงสวรรค์เลยครับ(แต่อาจเป็นกลิ่นแห่งนรกสำหรับบางคนก็เป็นได้ครับ…)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s